Rendelési idõ

Jászberény, Zirzen Janka utca 6.

Hétfõ : 17-21 óra
Szerda : 17-21 óra


 

Szolgáltatásaink

 • Orvosi vizsgálat, konzultáció, tanácsadás
 • Emésztőszervi daganatos betegségek szűrése
 • Gyomortükrözés ( gasztroszkópia )
 • Vastagbéltükrözés ( kolonoszkópia )
 • Végbéltükrözés ( rektoszkópia )
 • Szövettani mintavétel
 • Vastagbél polyp eltávolítás
 • Helicobacter pylori kimutatása
 • Gyors urease teszt
 • Heliprobe kilégzési teszt
 • Szakorvosi javaslat kiadása
 • Igazolás kiadása adókedvezményhez


Gyomortükrözés (Gasztroszkópia )

A nyelőcső, gyomor és a patkóbél területének vizsgálatára alkalmas módszer. A vizsgálatot egy hajlékony, 9, 4 mm-es gasztroszkóppal végezzük. Rendelőmben a Fujinon EG 250 WR 5 készüléket használom. A látott képet, melyet egy chip elektromos jellé alakít, egy monitoron lehet nézni, szükség esetén merevlemezre rögzíteni, dokumentálni. Az eszközben a vizsgált terület megvilágítására van egy lámpa, valamint egy a levegő bejuttatására szolgáló csatorna is. Szövettani mintavétel végzésére, vérzéscsillapításra, váladék leszívására szolgál a munkacsatorna. A vizsgálat alkalmas a a reflux betegség jeleinek kimutatására, gyomor-nyombélfekély igazolására, felső tápcsatornai daganatszűrésre, Helicobacter pylori kmuatására.

A vizsgálat menete:
Vizsgálat alatt a beteg a bal oldalán fekszik, a lábait térdből behajlítva tartja, a fejét lehajtja. A vizsgálat történhet a garat helyi érzéstelenítése után, vagy (kérésre) bódításban. Az eszköz védelmének érdekében a betegnek egy műanyag harapásvédő csutorára kell ráharapni. Ezt követi az eszköz levezetése. A vizsgálat általában 3-5 percet tart, mely alatt a tájékozódás mellett lehetőség van szövettani mintavételre is.
Felkészülés a vizsgálatra:
A vizsgálat előtti napon éjfél után már semmilyen ételt, italt ne fogyasszon!
Ha a vizsgálat délután történik, akkor a reggeli órákban folyadékot fogyaszthat (vizet, teát, szűrt üdítőt), de a vizsgálatot megelőző 5-6 órában már ne fogyasszon semmit! Amennyiben a vizsgálat bódításban történik, a betegnek minimum 1 órát a helyszínen kell maradnia megfigyelés céljából, és csak kísérővel távozhat otthonába.

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

A vastagbél vizsgálatára szolgáló endoszkópos módszert jelenti. A kolonoszkóp egy 150-160 cm hosszú, hajlékony (flexibilis) műszer, melynek a végén chip található, mely a látott képet rögzíti, elektromos jellé alakítja. A kép ezt követően egy monitoron jelenik meg, ahonnan rögzíthető, dokumentálható. A vizsgálat a végbél, vastagbél, és ha az anatómiai viszonyok engedik a vékonybél utolsó 20-25 cm-es szakaszának (terminális ileum) vizsgálatára szolgál. A vizsgálat alkalmas a végbél és a vastagbél jó (például egyes polipok) és rosszindulatú daganatos betegségeinek szűrésére, polipok eltávolítására (polipektomia), gyulladásos elváltozások kimutatására, szövettani mintavételre, vérzéscsillapításra.

A vizsgálat menete:
A beteg hátán, bizonyos esetekben az oldalán fekszik. A vizsgálat a végbélnyíláson keresztül történik és kb 10-15 percig tart. A vizsgálathoz a vastagbél előkészítése szükséges. Erre hashajtó +folyadékok fogyasztása szükséges. Többféle előkészítés ismert. A megfelelő módszer kiválasztása a páciens életkorának, társbetegségeinek, általános állapotának figyelembe vételével történik. A vizsgálat során lehetőség van szövettani mintavételre, polip eltávolításra, vérzéscsillapítása. Amennyiben a vizsgálat bódításban történik, a betegnek minimum 1 órát a helyszínen kell maradnia megfigyelés céljából, és csak kísérővel távozhat otthonába.

Heliprobe kilégzési teszt

Heliprobe kilégzési teszt a Helicobacter pylori kimutatására szolgál. A Helicobacter pylori baktérium egy spirál alakú mikroorganismus. Az emberek jelentős részének a gyomrában élősködő Helicobacter pylori kimutatásnak legegyszerűbb, fájdalommentes és a fennálló fertőzés kimutatásának legmegbízhatóbb módja a kilégzési teszt (Urea Breath Test - UBT).
A Helicobacter urease enzimet termel, ami az ureát (a húgysavat) bonja. Ezen alapszik a kilégzési teszt: a páciens egy kevés folyadékkal bevesz egy kapszulát, amely az izotóppal (C 14) jelzett ureát (húgysavat) bizonyos kötésben tartalmazza. Amennyiben a Helicobacter, ill. az általa termelt urease enzim jelen van, akkor a húgysavat bontja, széndioxid keletkezik, ami a kilélegzett levegőben megjelenik, és ezt egy izotópos módszerrel detektálni tudjuk. A vizsgálat előnye, hogy csak az aktuális fertőzöttséget mutatja ki.

Fontos, hogy a vizsgálat előtti 2 hétben savgátló terápiában a beteg ne részesüljön és az utolsó 1 hónapban, nem szedjen antibiotikumot. A vizsgálat előtt 4-5 órával nem szabad étkezni!

Magunkról I Szolgáltatásaink I Rendelési idő I Árak I Galéria I Esetbemutatás

Bilodent Egészségügyi és Fogászati Bt. 5100 Jászberény, Jedám u. 22